
Departament de la Presidència > INEFC > Observatori Català de l'Esport
Formació, recerca i professions
La creixent importància econòmica de l'esport ha donat lloc a un ampli ventall de formacions i grups de recerca en aquest àmbit així com nombrosos llocs de treball la informació dels quals es recull en aquesta dimensió.
Inici > L'Observatori
Documents de referència
- Formació
- Armegol, C., Rexach, J & Tamarit, M. (1996). La situación de la enseñanza de la Educación Física en las Enseñanzas Medias. Catálogo de investigaciones. Centro de investigaciones y docencias económicas.
- Blázquez, Domènech (2013). Diez competencias docentes para ser mejor profesor de educación física. Editorial INDE
- Chavarria, X. (1998). Situació de l’educació física en el sistema educatiu. Ponències del Congrés de l'educació física i l'esport en edat escolar a la ciutat de Barcelona. Barcelona: Ajuntament de Barcelona.
- Devís, J. Coord. (2001). La educación física, el deporte y la salud en el siglo XXI. Alicante: Editorial Marfil.
- European Commission/EACEA/Eurydice, 2013. Physical Education and Sport at School in Europe Eurydice Report. Luxembourg: Publications Office of the European Union
- European Physical Education Association
- Federació Internacional d’Educació Física. Delegació a Catalunya
- Fraile, A. Coord. (2004). Didáctica de la Educación Física. Una perspectiva crítica y transversal. Madrid: Biblioteca Nueva Universiadad.
- González, C. (2006). Qualitat de l’àrea d’educació física. El cas dels centres que imparteixen l’educació secundària obligatòria de la ciutat de Barcelona. Tesi doctoral. Barcelona: Universitat de Barcelona.
- Hardman, K. (1998). ¡Peligros de la educación física en la escuela! ¿Peligros del Deporte para Todos?. Informe final de l’ Esport per a Tothom i les reptes educatius a nivell mundial. VII Congrés Mundial Esport per a Tothom. Barcelona: Ajuntament de Barcelona.
- Hernández, J., Hospital, V. & López C. (1998). Educación Física especial: actitud i formació dels docents a primària. Apunts, Educació Física i Esports, 51, 70-78.
- Hernández, J., Hospital, V. & López C. (1999). Educación Física especial: actitud i formació dels docents en secundària a la ciutat de Barcelona. Apunts, Educació Física i Esports, 56, 48-56.
- Just, A. (1998). Les activitats fisicoesportives en horari no lectiu als centres docents. Ponències del Congrés de l’educació física i l’esport en edat escolar. Barcelona: Ajuntament de Barcelona.
- Rotger, B. (1984). Los departamentos didácticos. Organización y funcionamiento. Madrid: Editorial Anaya.
- Ruiz, L. M., Graupera, J.L., Contreras, O & Nishida, T. (2004). Motivación de logro en Educación Física escolar: un estudio comparativo entre cinco países. Revista de Educación, 333, 345-361.
- Sanchez Bañuelos, F. (1986). Bases para una didáctica de la educación física y el deporte. Madrid: Gymnos.
- Sánchez-López, P. (1999). La importància de l’educació física a primària. Apunts, Educació Física i Esports, 57, 20-31.
- Santos, M & Sicilia, A. (1998) Actividades físicas extraescolares. Una propuesta alternativa. Barcelona: INDE.
- Sebastiani, E. M., Solà, J., Capell, M., Campos, J., & Blázquez, D. (2009). Guia per a l’avaluació de competències en ciències de l’activitat física i de l’esport. Barcelona: Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya.
- VVAA. (1998). Informe final de l’ Esport per a Tothom i les reptes educatius a nivell mundial. VII Congrés Mundial Esport per a Tothom. Barcelona: Ajuntament de Barcelona.
- VVAA. (2002) Informe educativo 2002. La calidad del sistema educativo. Madrid: Editorial Santillana.
- VVAA. (2005). Développements de l’éducation physique scolaire dans le monde. Revue Education Physique et Sport, 311, 63-71.
- Mobilitat d'estudiants universitaris
- Actuacions formatives de l’Escola Catalana de l’Esport
- Recerca
- Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya. Criteris per l'acreditació del professorat.
- Buela Casal, G. (2003). Evaluación de la calidad de los artículos y de las revistas científicas: Propuesta del factor impacto ponderado y de un índice de la calidad. Psicotherma, 15 (1), 23-35.
- Departament d'Innovació, Universitats i Empresa. Proposta de llistes de revistes (llistes CARHUS)
- Devís, J., Antolín, L., Villamón, M., Moreno, A & Valenciano, J. (2003). Las revistas científicotécnicas españolas de las ciencias de la actividad física y el deporte: inventario y análisis de la calidad de contenido y difusión. Revista Española de Documentación Científica, 26 (2), 177-190.
- Devís, J., Villamón, M., Antolín, L., Valenciano, J. & Moreno, A. (2004). Las revistas científicotécnicas españolas de ciencias de la actividad física y el deporte: adecuación a las normas ISO y grado de normalización. Ciencia da Informaçao, 33 (1), 38-47.
- Dosil, J. (Coord). (2003). Ciencias de la actividad física y del deporte. Madrid: Síntesis.
- González, A, (Coord). (2005). Avances en las Ciencias del Deporte. Servicio editorial Universidad del País Vasco.
- Gusi, C. & Rodríguez, F. (1995). Anàlisi de la recerca en ciències de l'esport a Catalunya (I): qui, què i com investiga?. Apunts. Educació Física i Esports, 39, 103-110.
- Gusi, C. & Rodríguez, F. (1995). Anàlisi de la recerca en ciències de l'esport a Catalunya (II): factors determinants i limitadors. Apunts. Educació Física i Esports, 40, 93-99.
- Gusi, C. & Rodríguez, F. (1995). Anàlisi de la recerca en ciències de l'esport a Catalunya (III): estudi prospectiu. Apunts. Educació Física i Esports, 42, 63-71.
- Puig, N., Rodríguez, F & Gusi, N. (1992). La investigació social i l'esport a Catalunya. Revista d'etnologia de Catalunya, 1, 54‑63.
- Villamón, M., Devís, J. & Valenciano, J. (2005). Análisis de la visibilidad de las revistas científicotécnicas españolas de ciencias de la actividad física y el deporte. Revista de Psicología y Deporte, 14 (2).
- Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya. Criteris per l'acreditació del professorat.
- Mercat de treball de l'esport
- Professions de l'esport
- Amador Ramírez, F. (1996). Análisis de la formación universitaria en las ciencias del deporte. Su adecuación a los perfiles profesionales. III Curso Nacional sobre cambios y retos en la actividad deportiva: UNISPORT
- Castells, M. (2000). La transformación del trabajo y el empleo: trabajadores en red, desempleados y trabajadores a tiempo flexible, La era de la información. Vol 1. La sociedad red (255-398). Madrid: Alianza Editorial.
- Castells, M. et al. (2004). La societat xarxa a Catalunya. Barcelona: IN3 – Generalitat de Catalunya.
- Heinemann, K. (1998). Mercados de trabajo en el deporte. In K. Heinemann, Introducción a la Economía del deporte (pàg.211-228). Barcelona: Paidotribo.
- Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya, Escola Catalana de l’Esport, Col·legi Professional de Llicenciats en Educació Física de Catalunya. (2005). Estudi dels llocs de treball en l’àmbit de l’esport per a la regulació de l’exercici professional a Catalunya. Esplugues: Secretaria General de l'Esport.
- Kahn, LM. (2000). The Sports Business as a Labor Market Laboratory. Journal of Economic Perspectives, 14, 75-94.
- Kahn, LM. (2000). The Sports Business as a Labor Market Laboratory. Journal of Economic Perspectives, 14, 75-94.
- Le Roux, N., Chantelat, P. & Camy, J. (1999). Sport et emploi en Europe. Rapport final, Réseau Européen des Instituts de Sciences du Sport. Observatoire Européen de l’Emploi Sportif, Commission Européenne – DGX, informe no publicat.
- Martínez del Castillo, J & Puig, N. (2002). Mercado de trabajo en el deporte. In M. García Ferrando, N, Puig & F, Lagardera. (comp.), Sociología del deporte (2ª Ed.), (pàg. 283-316), Madrid: Alianza Editorial.
- Martínez del Castillo, J. (1995). Estructura ocupacional del deporte en España, Serie ICD de Investigación y Ciencias del Deporte, 4. Madrid: Ministerio de Educación y Ciencia, Consejo Superior de Deportes.
- Pastor Pradillo, J.L. (1997). Definición y desarrollo del espacio profesional de la Educación Física en España (1961-1990). Alcalá de Henares: Servicio de publicaciones de la Universidad de Alcalá.
- Projecte de Llei sobre l'exercici de professions de l’esport a Catalunya (2007).
- Puig, N & Vilanova, A. (2006). Deportistas olímpicos y estrategias de inserción laboral. Propuesta teórica, método y avance de resultados. Revista Internacional de Sociología, 44, 63-83.
- Reig, F.. Ticó. J & Planas, A. (2003). Inserción laboral de los licenciados en Educación Física y Ciencias de la Actividad Física y el Deporte. Barcelona: COPLEF Catalunya.
- Rosen, S & Sanderson, A. (2001). Labour Markets in Professional Sports, Economic Journal, 111, 47-68.
- Sebastiani, E. M., Solà, J., Capell, M., Campos, J., & Blázquez, D. (2009). Guia per a l’avaluació de competències en ciències de l’activitat física i de l’esport. Barcelona: Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya.
- Vilaseca, J & Torrent, J. (2005). El nou capitalisme. Barcelona: UOC.
- Viñas, J.& Puig, N. (2009). El mercat de treball en l'esport. Llicenciatura de l'INEFC-Barcelona Promocions 1980-2005. Barcelona: Diputació de Barcelona.
- Registre Oficial de Professions de l'Esport de Catalunya